söndag 29 augusti 2021
Röja, sortera och strukturera
söndag 22 augusti 2021
I fullmånens sken
söndag 15 augusti 2021
Coronaeffekten
Den här pandemin har förändrat vårt sociala samspel. Vi har slutat ta i hand eller kramas när vi möts. Vi står på 1,5 meters avstånd och höjer handen till en hälsning. I början försökte man olika saker för att ändå få kroppskontakt - man lyfte foten och den andre lyfte sin fot mot min.
Eller man stötte armbågarna mot varann. Men så kom man på att man uppmanades att nysa i armvecket. Då blev armbågestöten ingen bra idé. Det har ju konstaterats att viruset lever upp till tre dagar på kläderna. Det är ett märkligt virus, det där corona. Oberäkneligt och oförutsägbart. Inte likt något annat vanligt virus.
Istället för att säga, tjena hur är läget, säger man: men hej, har du fått ditt vaccin? Och man svarar: ja båda, eller ja, ena och snart den andra, eller kanske nej, jag har inte kunnat boka någon tid än men snart så... allt kretsar kring vaccineringen.
Samtidigt cirkulerar det konstiga rykten om vaccinationen. Att det är meningslöst, att det är farligt, att det är en konspiration. Men då vill jag bara uppmana alla att verkligen kolla fakta. Vad säger myndigheterna? Inte bara i Sverige, men i världen. Kolla huvudet, inte svansen av rykten. Svansen viftar hit och dit.
Ja, det kan vara biverkningar. Men i förhållande till att få covid är det ändå betydligt mer riskfritt med vaccinet än själva sjukdomen. Bara 0,2% blir sjuka av vaccinet och det är en bra siffra. Du kan faktiskt dö av covid, är du vaccinerad kan du visserligen bli smittad. Men bara lindrigt sjuk, förutom de 0,2% som blir riktigt sjuka.
Men inget vaccin är perfekt och 100-procentigt. Det är ändå baserat på redan godkänt, verksamt vaccin och modifierat till att kunna funka även på covid. Därför har det gått förhållandevis snabbt att framställa. Covid är inte helt olikt andra pandemier som härjat på vår jord. Våra forskare är duktiga och har fått resurser till detta, för det har varit en prioritet för hela världen.
Är du vaccinerad är du även betydligt mindre benägen att bära runt på smittan till andra. Så med hänsyn till andra bör du faktiskt vaccinera dig. Även om du själv inte är rädd för att bli smittad och sjuk. Jag har daglig kontakt med många olika människor och många i min närhet har haft corona, men jag har varken blivit sjuk eller har antikroppar.
Jag brukar skämtsamt säga att inget biter på den här kärringen, och viss sanning finns det i detta, då 11% av befolkningen är naturligt immuna, dvs har t-celler mot corona. Eftersom jag varit såpass utsatt och exponerad, misstänker jag att jag är en av dessa 11%. Men ett t-cellstest får man bekosta själv, och det är inte billigt.
Så jag har valt att vaccinera mej, ett litet pris att betala för flockens immunitet. Ibland får man se till gruppens bästa, inte följa rädslans ström med desinformation och skrämselpropaganda. Corona är säkert något som kommer att finnas i världen lång tid framöver, men det behöver inte vara mer allvarligt än någon annan influensa eller dylikt.
Allt är självklart en risk, covid är som jag sa ett virus som är oberäkneligt och drabbar människor väldigt olika. Men att leva är också en risk, oavsett pandemier. Att ta läkemedel, oavsett sort, är en risk. Biverkningar finns alltid. Att dricka alkohol är en risk, att röka och snusa är en risk, att köra bil är en risk.
Man får väga för- och nackdelar, ta reda på fakta, utbilda sig, göra sitt bästa för att samhället ska funka. Tillsammans tar vi oss igenom den värsta tiden vi gått igenom sen andra världskriget. Men livet kommer aldrig bli som förut. Världen är en annorlunda plats nu och vi får vänja oss vid ett nytt normalläge.
söndag 8 augusti 2021
Älskvärd
Älskvärd. Ett ord man inte hör så ofta nu för tiden. Men ett ord, eller epitet, med en vacker innebörd. I synonymordboken beskrivs det som behaglig, vänlig, angenäm att umgås med, förbindlig, ämabel, charmerande, rar, förtjusande, tillmötesgående, snäll, god, trevlig, hjälpsam, hövlig, belevad, urban.
Älskvärda personer är inte alltså värda att älska, för det är vi alla, men de är lätta att älska. De är precis en sådan person man vill ha i sin närhet, som sin vän. Jag har ett par älskvärda personer i min nära krets och jag blir alltid glad och upplyft av att spendera tid med någon av dem.
De kommer med uppmuntran, de är vänliga och förstärker mina goda sidor genom att peka ut vad som är bra och prata om det. Det gör mej styrkt i mig själv och bättrar på min självkänsla. Vem vill inte ha en sådan människa i sitt liv! De visar uppskattning och är inte rädda för att berätta om vad de tycker om.
Jag önskar också jag var mer älskvärd mot mina medmänniskor. Men det är så lätt att glömma bort att säga till de man tycker om att man gör det. Det är så lätt att ta dem för givet, kanske också att man tror att de redan vet att de är en fin människa.
Men ibland behöver man få höra just det. Du är bra, du är snäll, du är fin, du är snygg, du är stark, du är klok. Alla vill höra det ibland, även de mest älskvärda. Så det är min tanke för hösten. Att vara mer älskvärd och komma ihåg att alla behöver uppmuntran och uppskattning.
söndag 1 augusti 2021
Tillbaks till vardagen
Första jobbveckan efter semestern avklarad. Det är alltid lite högar som väntar efter ledigheten så det tar ett tag att komma ikapp, även om det mest akuta är skött av min kollega. Nu blir det samma sak för henne, jag kan ta hand om en del men hon kommer också ha lite ärenden som ligger och väntar på henne.
Jag är glad att jag hade första semesterperioden, vädret var sannerligen inget att klaga på! Jag känner mej utvilad och nöjd med allt jag har fått se och uppleva. Största glädjen är naturligtvis tid med familj och vänner. Det är det allra viktigaste.
Här hemma har mina odlingar vuxit fint. Jag skördar tomater varje dag från mina 9 plantor. Jordgubbarna och smultronen är slut för i år, rabarberna har skjutit fram några rangliga stänglar, men de är inte mycket att ha. Två av tre liljelökar har vuxit upp och en har en stor knopp som jag väntar på ska slå ut.
Tre dahlior har jag också, två av dem blommar nu och fler knoppar är på väg. De 12 krukorna med kryddväxter är stora och frodiga, jag kan skörda nu och kommer torka en del och frysa in annat. Jag har provat några nya, bland annat ananassalvia, citronverbena, curryeternell och blomsterbasilika. Alla doftar mer än de smakar...
Även mina gamla orkidéer i vardagsrumsfönstret har älskat solen och värmen. Alla fem har nya stänglar fulla med knopp. Trädgården och växterna gör mej glad, precis som allt annat i naturen. Det är något rofyllt med allt som växer och gror samtidigt som det är spännande.
Det positiva med allt regn den senaste tiden är väl att nu börjar svampen ta fart ute i skogarna. Jag har inte haft tid än att gå ut och kolla än men snart ska jag ge mig ut. När man har sina ställen (som man ihärdigt sökt efter i många år) så är det mer en fråga om att gå ut och hämta, snarare än att leta.
Jag har några stycken ställen, för olika år med olika väder kräver olika miljöer för bästa växten. Även olika svampar vill ha olika förutsättningar. Jag plockar gula kantareller, trattkantareller, Karl Johan och blek taggsvamp. Bara man är säker på deras kännetecken är det enkelt. Men det finns snarlika som inte alls är ätliga, så man måste veta vad man gör.
Jag brukar steka dem och frysa in dem i småpåsar till vintern. Så gott att kunna ta upp en påse och lyxa till vilken maträtt som helst! Dessutom är det gratis och det vet ju alla att gratis är gott - det är sen gammalt. Svamp är rikt på mineraler och spårämnen samtidigt som de är kalorifattiga.
Så även om sommaren går in i slutspurten kommer en härlig höst med alla färger, dofter och svampar. Sen har jag i och för sig lust att bo på Gran Canaria över vintern, för det är årets deppigaste tid här i norden enligt mig. Kallt, mörkt och snöblask. Men sen börjar allt om igen och det kommer en ny vår...