Jag upphör aldrig att förvånas över hur människor kan tro på saker de ser och läser på sociala media utan att kritiskt granska informationen. Är det sant? Vem kommer detta ifrån? Vad kan vara syftet med att sprida denna information?
Än värre om man delar vidare desinformation och sprider osanningar - och i värsta fall virus - vidare. Bara för att man inte är källkritisk. Virus kan cirkulera på nätet med samma innehåll i flera år. Konstigt att man inte har uppfattat det.
På samma sätt som vi alla behöver vara källkritiska på det vi läser och delar på nätet behöver vi vara lika självkritiska på det vi skriver ut om oss själva på sociala media. Inte allt är lämpligt att dela med alla andra. Det är fint att vara personlig men vissa saker bör hållas privat.
Sen kan man dela saker, som jag gör här i min blogg, i syfte att kanske kunna hjälpa någon annan som tänker eller känner som jag, eller som går igenom något av det jag gått igenom. Kraften i igenkänning och tillhörighet är stor.
Det är mycket som ändrats i våra liv denna långa tid med en pandemi och vårt behov av internet har vuxit lavinartat. I spåren av detta ökar även lurendrejerier, rövarhistorier och annat elände som florerar på nätet. Målgruppen har vuxit och vår tid på nätet har ökat.
Så tyvärr måste man vara misstänksam mot saker som låter märkligt eller för den delen verkar för bra för att vara sant. För då är det förmodligen så. Det är så tråkigt att vissa personer utnyttjar vår välvilja att tro andra om gott.
Men världen är inte alltid en trygg plats. Varken ute i verkligheten eller ute på nätet. Man får vara försiktig och hålla koll åt både vänster och höger. Så vi behöver hjälpa varann med att skydda varann, så genom att vara försiktiga och inte ge tillfälle till någon att utnyttja någon annan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar