Nedräkningen har börjat till min semester. Den 21 november tar jag tåget norrut för att hälsa på min syster med familj. Det ska bli skönt att få en veckas semester, eftersom jag bara hade tre veckor i somras. Gott med en liten paus innan julstressen i butiken.
Min syster har nyss hämtat hem två bedårande schäfervalpar så jag ser också fram emot att få en rejäl dos valpmys! Inget slår de där runda, nakna magarna, stora tassarna och öronen som flaxar åt alla håll! Enda minuset är väl minusgraderna - att det redan är början på vintern där.
När jag kommer hem är det första advent och sen rusar det på mot jul. Den mest intensiva månaden i butiken men också en rolig tid! Jag har redan provat en flaska julmust, pepparkakor förståss och idag en mugg glögg. Jag älskar julens smaker!
Varje år kommer det nyheter bland julinspirerade sötsaker, drycker och mat. Jag brukar testa alla. Skumtomte blåbär var riktigt god och nästa sak att testa är coca cola cinnamon (kanel). Men mycket mer finns att testa.
Julmust är numera en jungel, så många sorter och lagringar. Men min absoluta favorit är Zeunerts, från ett litet bryggeri i Sollefteå. De gör öl och must, musten finns på ICA Kvantum. Fantastisk mustig, mörk, smakrik must. Bäst av de bästa.
I pepparkaksvärlden är det Pippi Långstrump som är årets tema. Pippipepparkakor, villa villekulla som pepparkakshus och tårtdekorationer med Pippi-figurer. Pepparkakorna tillverkas av Mor Annas Pepparkakor och anledningen är att Pippi firar 75 år i år.
Andra intressanta - men ibland mindre lyckade - smakkombinationer är i snacks-världen. Det började med chokladdoppade ostbågar och kolatäckta popcorn. Senaste nu är salted caramel chips. Är inte särskilt sugen på att testa den kombon...
När jag var liten var jag ofta hos min mormor. Som sladdis fick jag inte alltid följa med på resor utan fick stanna hemma hos mormor. Det gjorde mig inget för jag älskade verkligen min mormor. Till frukost åt hon alltid havregrynsgröt kokt på de små grynen från Gyllenhammars. Ett par timmar senare var det dags för frukost nummer två, sirapslimpa med bregott och hushållsost och kaffe. Jag fick kaffe från fem års ålder, med 6 sockerbitar och en skvätt grädde.
Jag gissar att hennes frukostvanor var en kvarleva från hennes barndom på en gård med mjölkkor. Andra frukosten intogs efter första mjölkningen. Jag gillade verkligen gröten och något annat jag älskade var vaniljsås.
Så min önskan var att få äta havregrynsgröt med vaniljsås men mormor sa nej. När jag blev äldre och kunde välja min frukost själv, avstod jag kombinationen havregrynsgröt och vaniljsås - men vem vet - det kanske skulle vara jättegott!
Just den där tanken att para ihop två riktigt goda grejer med varann måste ju bli helt fantastiskt! Men det funkar ju inte riktigt så. Dessutom är våra preferenser olika om vad som passar och inte, vad som är gott och inte riktigt lika gott.
Det blir ju extra tydligt nu när insekter och larver blivit en godkänd proteinkälla. Men vi i norden är inte vana att äta sådant, precis som andra kulturer inte kan tänka sig att äta tex kräftor. Vi har olika traditioner vad gäller mat och ätande, det handlar nog lika mycket om vana som av smak.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar